Снимка БТА

Палестинците имат право да създадат независима, жизнеспособна, териториално цялостна държава със столица в Източен Ерусалим.

Русия и занапред ще спомага за постигането на тази цел, като действа както по двустранни канали, така и в многостранни формати, включително и в "квартета" на международните посредници, се казва в приветствие на руския президент Владимир Путин до лидерите на страните от Арабската  лига, събрали се в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Приветствието, цитирано от ТАСС, е качено на сайта на президента.

Емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани също призова днес за създаване на палестинска държава със столица в Източен Ерусалим, както и необходимостта да се снеме блокадата на сектора Газа.

Без уреждане на палестинския проблем Близкият изток никога няма да получи стабилност, заяви на срещата в Шарм ел Шейх катарският монарх, цитиран от информационната агенция Маан.

Според емира мирният процес буксува по вина на Израел, който освен всичко друго води и политика на "евреизация" на Ерусалим.

Той посочи, че в сегашния момент мирните преговори са лишени от смисъл и призова Съвета за сигурност на ООН да поеме отговорността за прекратяване на израелската окупация и за създаването на палестинска държава със столица в Ерусалим.

Сайтът "Нюзру- Израел" припомня, че френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи, че Париж готви нов проект за резолюция на Съвета за сигурност за мирно уреждане на палестинско-израелския конфликт. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase