Снимка: архив, Reuters

Мнението на Европейския съюз трябва да се отчита при обсъждането на доставки на руски газ през територията на Турция. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"Когато става дума за големи доставки за европейските потребители, подобно решение (за газови доставки през турска територия) не може да бъде взето без диалог с тях, с ЕС, с Европейската комисия", подчерта Шефчович.

По думите му европейската страна засега не е получила информация за конкретни подробности по проекта "Турски поток", но всеки предложен план трябва да бъде икономически целесъобразен и да отговаря на задълженията на Газпром към европейските потребители.

Еврокомисарят също така изрази безпокойство от евентуален отказ да бъдат използвани вече съществуващите пътища за доставка на енергийни суровини през територията на Украйна при пускане на газопровода "Турски поток".

"Не мисля, че това е редовна процедура и че към толкова голям клиент като ЕС трябва да се отнасят по подобен начин", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase