Снимка: Архив Reuters

Проруските сепаратисти в Източна Украйна заявиха днес, че са приключили с изтеглянето на тежките си оръжия от фронтовата линия съгласно подписаното в Минск споразумение, предаде Франс прес.

"Днес е последният ден от изтеглянето на оръжията", заяви техният представител Едуард Басурин, след като показа пред медиите последният според него етап от изтеглянето.

"Изтегляме общо 26 минохвъргачки. Те ще се съхраняват там, където вече се намира останалото въоръжение", добави той.

Тази сутрин бунтовниците показаха изтеглянето на осем 120-милиметрови минохвъргачки, в присъствието на шестима наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които отказаха коментар.

Оръжията бяха отнесени в стара тухлена фабрика в Снежное на около 90 километра от Донецк, регионалната столица и крепост на бунтовниците. Там вече се намираха четири тежки оръдия, констатираха на място журналисти от АФП.

"Изтеглихме всичките си оръжия от фронтовата линия. Украйна все още не го е направила", заяви лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко. Той заплаши, че ще върне всички оръжия на предишните им позиции, ако Киев не изпълни задълженията си според споразуменията от Минск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase