Снимка: Reuters, архив

Нарушителка на федералния закон ли е Хилари Клинтън? Това е въпрос, който тормози американците в навечерието на президентския вот, пише френският в. "Фигаро".

Докато Клинтън поддържа все още съспенса около евентуалната си кандидатура за демократическата президентска номинация, преди два дни в. "Ню Йорк таймс" разкри, че когато е била държавен секретар през първия мандат на Барак Обама от 2009 г. до 2013 г., тя е използвала изцяло личната си електронна поща, за да изпраща свързани с работата си съобщения.

Освен това нейните асистенти не са предприели никакви мерки по онова време, за да защитят и архивират съобщенията от личната й електронна поща върху сървърите на Държавния департамент, както го налага федералният закон за архивите.

Кореспонденциите на държавните секретари трябва да бъдат съхранявани в архивите. Така те после могат да бъдат използвани и анализирани от историци, журналисти или членове на Конгреса.

Преди няколко месеца, за да се присъедини към новите усилия на Държавния департамент за архивиране на съобщенията съветници на Клинтън все пак са прегледали десетки имейли, идващи от личната й електронна поща и са прехвърлили около 50 000 страници на департамента.

Говорителят на Хилари Клинтън - Ник Мерил, заяви още преди два дни, че Клинтън винаги се е съобразявала с законите.

Анализатори обаче смятат разкритията на в. "Ню Йорк таймс" за обезпокояващи. Няколко въпроса се пораждат и те са свързани със сигурността на кореспонденцията на държавния секретар, предвид това, че несъмнено личният имейл на Клинтън е много по-малко обезопасен от служебните имейли на американската администрация.

Бивши служители на Клинтън разказват, че това, че тя е ползвала личен акаунт за служебна кореспонденция по онова време не е било тайна за никого. Сътрудници на Клинтън твърдят, че тя дори е използвала за целта обезопасен срещу кибератаки домейн на нейно име - clintonmail.com. Този домейн и имейлът на него тя използвала и да общува с приятели и семейството си.

Това обяснявало защо тя не е прехвърлила всички си имейли на архивите. Клинтън обаче избрала да използва личния си акаунт поради желание за по-голяма ефикасност, защото по онова време Държавният департамент нямало да й разреши да има няколко електронни пощи на личния й смартфон, твърдят сътрудници на Клинтън.

Сега критици на Клинтън спорят дали тя е нарушила действително федералните закони. Пред в. "Фигаро" Томас Блантън, директор на асоциацията Архиви на националната сигурност, пледираща за прозрачност на правителството Клинтън е нарушила закона, защото в началото на 90-те години принципът за архивиране на кореспонденцията на американските високопоставени представители бил всеобщо възприет.

Но от друга страна законовите разпоредби, които задължават служителите да използват само служебни имейли за служебната си кореспонденция, датират от август 2013 г., когато Клинтън вече не е била на поста си.

В действителност Джон Кери, който стана държавен секретар след Клинтън, е първият топ дипломат на САЩ, който използва единствено акаунта state.gouv за служебната си кореспонденция.

Така че дори и принципно Клинтън да е сгрешила, тя не е направила нищо незаконно, посочва Блантън. Той припомня, че тя дори е приела, без да бъде принуждавана, да сподели електронните си съобщения с Държавния департамент. В други случаи трябва правосъдието да се намеси, за да застави някои бивш служител да сътрудничи по този начин.

Най-големият проблем в цялата история е въпросът за сигурността, казва Блантън. Тоест как може Хилари Клинтън да е използвала личен акаунт за професионалните си задължения, когато всички знаят, че Обама използва криптирано и високо обезопасено срещу кибератаки Блекбъри, посочва Блантън.

Иначе по въпроса за архивирането на имейлите на държавните секретари в полемиката се намеси и потенциалният съперник на Клинтън на президентските избори - републиканецът Джеб Буш. Той заяви в Twitter, че прозрачността е от значение и че е направил обществено достояние хилядите съобщения, които е пратил, когато е бил губернатор на щата Флорида.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase