Снимка: Архив Reuters

Съветник на руския премиер Дмитрий Медведев обвини днес американския гигант в сектора за бързо хранене МcDonald's и Coca-Cola, че водят "война" срещу Русия. Това става на фона на напрежението със САЩ заради кризата в Украйна, предаде Франс прес.

"Техният агресивен маркетинг, който няма нищо общо с руските традиции на храненето, е сравним с военна операция срещу народа ни", заяви Генадий Онишченко, бивш ръководител на Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор), цитиран от държавната руска агенция Риа-новости.

Онишченко каза миналото лято, че Coca-Cola и Pepsi  са "истински химически оръжия", изразявайки съжаление, че техните напитки не са в списъка с продуктите, засегнати от ембаргото, което Русия обяви на някои вносни хранителни продукти.

През август миналата година Москва наложи ембарго върху вноса на хранителни продукти от ЕС и САЩ, които пък въведоха редица санкции, обвинявайки Кремъл във военна подкрепа на проруските бунтовници в Източна Украйна.

В същото време МcDonald's бе изправен на позорния стълб от руските санитарни власти, които направиха стотици проверки в ресторантите на веригата в Русия, обвинявайки компанията в измами и нарушения на санитарните норми, припомня Франс прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase