Снимка: архив, Ройтерс

Ако Съединените щати предлагат награда за залавянето ти, то най-вероятно си закоравял, безмилостен престъпник. Ако тази награда е милиони долари, злодеянията ти трябва да са наистина жестоки, изтъква британският вестник “Дъ Телеграф”. 
 
Повечето от удостоените с тази “чест” са военнопрестъпници, терористи или наркобарони – хора като “Ел Чапо” Гузман (5 млн. долара) или Джоузеф Кони (също 5 млн. долара).
 
Едва ли може да се очаква, че в тази компания ще попадне пълничък, плешив 31-годишен компютърен специалист с онлайн псевдоним “Късметлия 12345”. Но е факт, че “Късметлията” с истинско име Евгений Михайлович Богачев е в американския списък с най-издирваните престъпници, а наградата за залавянето му е 3 милиона долара.
 
“Ел Чапо” Гузман контролира кокаиновия трафик от Южна Америка към Съединените щати и като бос на картела Синалоа е отговорен за убийствата на стотици хора. Джоузеф Кони е главатар на паравоенно формирование в Уганда и по негова заповед са избити хиляди цивилни.
 
Как е възможно хакер да бъде нареден до тези свирепи престъпници? Казано накратко, Богачев е най-успешният криминален хакер за всички времена – Ал Капоне на виртуалния свят.
 
Вместо да разчита на въоръжени до зъби гангстрери, за да трупа богатства, руснакът е в основата на две от най-успешните платформи за онлайн кражби – Cryptolocker и Gameover Zeus.
 
Първата е вирус, който удря бизнеси като “заключва” собствените им файлове. След това от атакуваните компании се иска откуп за “отключване” на заграбената информация. Ако парите не бъдат преведени в уречения срок, данните остават закодирани завинаги.

В немалко случаи в ръцете на хакера попадат изключително важни файлове – особено застрашени са архитектурни компании и адвокатски кантори. Неслучайно 41% от пострадалите плащат искания откуп.
 
Другото творение на Богачев също е вирус, който “изсмуква” изчислителна мощ от заразените компютри. Натрупаният ресурс се ползва при различни хакерски атаки, които се превръщат в почти невъзможни за отразяване.
 
Този “ботнет” е далеч по-опасен от сходните си зловредни мрежи.

Повечето “ботнет”-мрежи имат една голяма слабост – те се контролират от централен команден сървър и елиминирането му срива цялата система. Но при Gameover Zeus отговорността за контрола се разпределя между много машини и унищожаването на мрежата е далеч по-трудно.
 
Та причината Богачев да е издирван от американските служби е, че атаките чрез неговите платформи нанасят наистина сериозни щети. Самият хакер лично е откраднал над 100 милиона долара, но пораженията са далеч отвъд физическата загуба на пари.

Пробивите в сигурността неизбежно водят до затягане на мерките за защита на личните данни, постоянни смени на пароли, невъзможност за ползване на онлайн услуги в продължение на часове и дни.

Разбира се, Богачев не е единственият, но определено е сред най-ефективните кибер-престъпници. И затова залавянето му се оценява на милиони долари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase