Виктор Понта. Снимка: архив, Ройтерс

До скоро румънците считаха, че бившият министър на туризма Елена Удреа е недосегаема за прокурорите. Екссъпругата на влиятелен и богат бизнесмен беше протеже на бившия президент Траян Бъсеску. Националната дирекция за борба с корупцията обаче я арестува по обвинения в пране на милиони долари, дошли от измами на съпруга й, които източвал държавни пари с нереално високи цени за софтуерни услуги.  

Според сп. “Икономист”  случаят “Удреа” е чудесна възможност за дирекцията за спечелване на общественото доверие в наглед предварително загубената битка с корупцията по високите етажи на властта. 

Главен прокурор в дирекцията е Лаура Кодруга Ковеси, баскетболна звезда на младини, която заема длъжността от април 2013-а година. Редица критици се съмняваха, че тя ще успее да опази репутацията на поверената й дирекция, но в интерес на истината от идването й разследванията на висши държавници се увеличават.   
 
През 2014-а година за корупция са повдигнати обвинения на 1138 души, в това число 24 кметове, 5 депутати, двама бивши министри и експремиера Адриан Настасе. Над 90% от делата завършват с присъди. 
 
Тези впечатляващи данни имат цена. Както самата Ковеси споделя: “Всяка вечер по телевизията се изсипват лични атаки срещу мен”. Водещ ТВ канал я обвини във вземане на подкупи и прокурорът заведе дело за клевета.  
 
Антикорупционната дирекция беше атакувана от Виктор Понта малко преди да стане премиер на страната през 2012-а година. Той заяви, че структурата е пряк наследник на тайните служби от времето на комунизма.  
 
Сега изглежда премиерът е променил мнението си напълно. 42-годишният политически лидер не пропуска да цитира похвалите, получени от дирекцията в скорошен доклад на Европейския съюз. Понта е категоричен, че борбата с корупцията върви в правилната посока, а именно той е назначил Ковеси за главен прокурор. 
 
Но истината не е точно такава. Ковеси е кандидатът на президента Бъсеску и получава подкрепата на премиера като част от сделка за разпределяне на властта. Но Националната дирекция за борба с корупцията става все по-популярна сред румънците и Понта не пропуска да яхне вълната.  
 
Проучвания на общественото мнение сочат, че дирекцията е четвъртата институция по доверие след църквата, армията и силите за сигурност. 

Но хората в Румъния очевидно не са забравили за атаките на Понта и неслучайно той загуби президентските избори през ноември срещу Клаус Йоханис, който обяви борбата с корупцията като основен приоритет в кампанията си. 
 
Изискв
анията на Европейския съюз за управление, изчистено от корупционните схеми, се припокриват с желанието на Съединените щати, които държат на Румъния в битката с Русия за влияние в Източна Европа. С други думи върху Букурещ се упражнява сериозен натиск за прочистване и изглежда лека-полека колелото се завърта. 
 
Но определено трябват повече усилия, за да бъдат убедени крупните инвеститори, че Румъния е “чиста” и там може да се прави честен бизнес. От 2013-а година насам страната заема една и съща позиция в класацията за борба с корупцията на Transparency International, а именно 69-то място.  
 
Но с усилията на прокурор Ковеси и колегите й от антикорупционната дирекция издигането в класацията изглежда твърде вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase