Снимка: Reuters

Бивш медицински работник беше осъден на доживотен затвор за убийството на двама пациенти в Германия. Мъжът обаче е заподозрян за още убийства, предаде „Франс прес“.

38-годишният Нилс Х., който вече излежава присъда от 7 години и половина заради предишен опит за убийство, беше признат за виновен за две убийства, извършени при утежняващи вината обстоятелства и два опита за убийство. Делото се гледаше в град Олденбург, Северна Германия.

На 19 февруари прокуратурата по делото определи престъпленията на Нилс Х. за ужасяващи и неразбираеми. Обвиненията срещу него бяха, че е инжектирал свръхдози медикаменти на няколко пациенти, намиращи се в интензивното отделение.

По време на процеса Нилс се извини на близките на жертвите си и каза, че наистина съжалява. По думите му инжекциите целели да доведат пациентите на прага на смъртта, за да може след това той да демонстрира способността си да ги съживи. В съдебната зала той каза също, че е действал, защото му било скучно.

Случаят датира от 2005 г. Нилс бил заловен от друг медицински работник да поставя инжекция на пациент, без да е нужно, в клиника в Делменхорст, Долна Саксония.

През 2008 г. той беше осъден за опит за убийство. Тогава обаче жена подава сигнал в полицията, че смъртта на майка й била съмнителна. В резултат на това няколко трупа са били ексхумирани и разследващите откриха следи от подозрителни субстанции в пет от тях. В три от случаите заключиха, че става дума за смърт, причинена от поставяне на инжекции със смъртоносна доза медикаменти.

Случаят обаче не свършва дотук. По данни на обвинението, пред съкилийник Нилс се е похвалил, че е убил петдесетина души и така се стигна до ново разследване през януари 2014 г. В хода на разследването Нилс Х. призна пред псхиатър за около 30 убийства и шейсетина опита за убийство.

Миналата седмица бяха ексхумирани осем нови трупа. Предвидени са още ексхумации. Група разследващи проучват обстоятелствата, при които са починали всички 200 пациенти в отделенията, в които е работил Нилс Х.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase