Снимка: Reuters, архив

Японските власти не позволиха на фотограф да замине за Сирия, като му конфискуваха паспорта, седмица след като "Ислямска държава" екзекутира втори японски заложник, съобщиха ДПА и ТАСС, като се позовава на местни медии и министерството на външните работи.

Външното министерство заяви, че предприетите действия срещу 50-годишния японски гражданин Юичи Сугимото, фотограф на свободна практика, били взети съобразно закон, позволяващ конфискуването на паспорти на граждани с цел опазване на живота им.

Фотографът заяви, че смятал да пътува за Турция на 27 февруари. Там той трябвало да се срещне с бившия гид на убития японски журналист Кенджи Гото, с когото заедно да влязат в Сирия. Целта му била да снима бежански лагери в страната и нямал намерение да посещава райони, контролирани от "Ислямска държава".

Фотографът изтъкна, че вече няколко пъти е посещавал зони на въоръжени конфликти. През 2003 г. е бил в Ирак, а в Сирия е пребивавал два пъти - през 2012 и 2013 година.

За своите намерения фотографът нееднократно съобщавал в интервюта за местни медии. Полицията и служители на външно министерство много пъти разговаряли с него, предупреждавайки го за опасностите, но той не променил намерението си.

Министерството сметнало, че пътуването представлява заплаха за живота му и на основание закона за задграничните паспорти му конфискували документа.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase