Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова новия гръцки премиер Алексис Ципрас да не критикува германския канцлер Ангела Меркел и нейното правителство, съобщи телевизия Bulgaria On Air. В интервю за вестник „Welt am Sontag“ Шулц посочи, че антигерманската реторика е „недалновидна“, тъй като така или иначе Германия е една от страните, които ще трябва да окажат помощ на Гърция.

Още по темата
Пред германското издание председателят на Европарламента заяви, че дал този съвет на Ципрас по време на провелата се в четвъртък срещата между двамата в гръцката столица.

„Препоръчах му открито да смекчи изказа си, защото по този начин не може да постигне нищо“, посочи Шулц.
Освен съвет към новия премиер на южната ни съседка в интервюто си за „Welt am Sontag“ Шулц изразява безпокойство от стремежа на новото гръцко правителство за сътрудничество с Русия.

Според Шулц, сближаването на Атина с Москва е „преди всичко, вътрешнополитическа мярка“, с която Алексис Ципрас иска да покаже на избирателите, че „новите хора са на власт“.

Френският финансов министър Мишел Сапен обяви, че е отворен за проговори, но изключва възможността за опрощаване на гръцкия дълг.

По думите му "можем да обсъждаме, да отсрочваме, да облекчаваме, но не и да зачеркваме“.

Още новини четете на www.bgonair.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase