Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес в телефонен разговор с първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, че Москва иска ЕС да упражни натиск върху Киев за политически диалог със сепаратистите в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Лавров е повторил и позицията на Москва, че Киев носи вината за ожесточилите се боеве в Източна Украйна през последните дни.

Още по темата
Руският министър е разговарял днес и с американския си колега Джон Кери, съобщи руското министерство на външните работи. Дипломат номер едно на Русия е заявил в разговора, че Москва е готова да направи всичко, за да насърчи воюващите страни в Източна Украйна да търсят мирно решение.

Кери е предложил да бъде разширена групата международни играчи, които полагат усилия да подпомогнат мирните преговори между Киев и бунтовниците в Донецка и Луганска област. В отговор на това Лавров е заявил, че реални резултати могат да се постигнат единствено чрез пряк диалог с Донецк и Луганск, който Киев всячески избягва, поемайки явно курс към "силово смазване на Югоизточна Украйна", предаде ТАСС.
 
В разговора, състоял се по инициатива на САЩ, Лавров е посочил, че изострянето на обстановката е следствие от това, че украинските войски постоянно обстрелват населени места. Киев така и не отговори на предложенията на руския президент Владимир Путин, съдържащи се в посланието му до украинския лидер Петро Порошенко от 15 януари и предвиждащи страните в конфликта спешно да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия, определена в Минския меморандум от 19 септември.

Лавров е изтъкнал също, че Киев не е изпълнил обещанието си да започне конституционна реформа с участието на всички региони и всички политически сили, че няма напредък и в разследването на престъпленията, извършени във вътрешноукраинския конфликт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase