Снимка: Reuters, архив

Франция ще разположи до утре вечер 10 хиляди военни, за да гарантира сигурността на най-невралгичните места и обекти след терористични актове, съобщи военният министър Жан-Ив льо Дриан след съвещание в Елисейския дворец по въпросите на сигурността, председателствано от президента, предаде Франс прес.

Още по темата
Включването на военните е по нареждане на президента Франсоа Оланд, каза Льо Дриан, който подчерта, че става дума за "истинска вътрешна операция", че за първи път френски въоръжени сили се мобилизират на френска територия. Мобилизацията е започнала още тази сутрин.

На въпрос кои са невралгичните точки, министърът каза, че е по-добре те да не бъдат посочвани.

Повече от 5 хиляди полицаи и жандармеристи вече бяха организирани днес, за да защитават 717-те еврейски училища и религиозни обекти във Франция, съобщи правителството.

Опасността от терористични актове във Франция остава, заяви премиерът на страната Манюел Валс по тв канала БФМ, цитиран от ТАСС. "Планът за борба с тероризма, наречен "Вижипират", ще продължава да се осъществява в най-високата си степен", каза той. Премиерът добави, че за реализирането на този план във Франция са задействани 8470 военни.

Тази сутрин вътрешният министър Бернар Казньов посети парижки квартали, в които живеят евреи и еврейското училище в предградието Монруж, в което бе убита полицайка.

Ръководството на страната следва да направи всичко необходимо за гарантиране на сигурността й. Предстои ни в най-близко време, още в идните месеци, да разработим допълнителни мерки за борба с екстремистите, отбеляза премиерът Валс. Той добави, че "парламентът, по всичко изглежда, ще одобри създаването на следствена комисия" във връзка с извършените в страната терористични актове.

Премиерът подчерта, че "преследването на терористите продължава" и че силите за сигурност са по дирите на поне един съучастник на джихадистите, които стоят зад атентатите в Париж. "Смятаме, че има и други съучастници", добави той, но отказа да назове подробности.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase