Снимка: Reuters

Много европейски крайнодесни партии виждат позициите си оправдани от кървавото нападение срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", съобщава ДПА.

В часовете и дните след стрелбата техните лидери заявиха, че ислямът е разкрил истинското си жестоко лице и призоваха за промяна в европейската имиграционна политика. Ето някои от позициите им.

Холандия

"Трябва да деислямизираме нашата страна", заяви лидерът на  крайнодясната Партия на свободата Герт Вилдерс, реагирайки на атаката.

Още по темата

Той призова имиграцията от мюсюлмански държави да бъде спряна и джихадистите да бъдат екстрадирани.

 "Именно ислямът вдъхновява убийците отново и отново", изтъкна той.

В интервю за холандския всекидневник "Алгемейн дагблад" той  прогнозира, че партиите и движенията със сходни възгледи като  британската ЮКИП, германското ПЕГИДА и френският Национален фронт ще наберат сила след атаките.

 "Революцията идва", допълва той.

Великобритания

 Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж заяви по телевизията, че в резултат на  мултикултурализма малък брой радикали са създали "пета колона" в европейските страни.

 "Има хора, живеещи в нашите страни, притежаващи наши паспорти, които ни мразят", каза той.

Германия

 Новото германско движение ПЕГИДА също категорично почувства  позициите си оправдани от случая "Шарли ебдо".

 "Ислямистите, за които ПЕГИДА предупреждава от 12 седмици, показаха във Франция, че не се поддават на демокрация, вместо това гледат на насилието и смъртта като решение", коментира групата във Фейсбук.

 "Нашите политици искат да вярваме в обратното. Трябва ли такава трагедия първо да се случи тук в Германия?", пита движението.

ПЕГИДА, акроним от Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада, привлича все повече привърженици на митингите си, откакто бе създадено през октомври.

Австрия и Швейцария

 Реакциите бяха по-сдържани сред силните крайнодесни парии в други немскоезични страни.

Председателят на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе призова за по-активна политика срещу радикализацията в мюсюлманската общност.

Близо 170 души напуснаха Австрия, за да се присъединят към  джихадистите в Сирия и Ирак, според данни на австрийското полицейско разузнаване.

 "След вчерашната атака в Париж трябва да спрем тази щраусова политика на забиване на главите в пясъка, когато стане дума за радикален ислям", каза в четвъртък лидерът на опозиционната партия.

Популистката и националистическата Швейцарска народна партия запази мълчание, с изключение на парламентариста Валтер Вобман, който заяви, че страната му трябва да престане да приема иракски и сирийски бежанци, тъй като те може да са прикрити терористи.

Италия

 Някои от най-шумните антиислямистки лозунги в Европа дойдоха от италианската Северна лига - антимиграционна опозиционна партия, свързана тясно с френския Национален фронт.

 "Нека блокираме скритата ИНВАЗИЯ незабавно. Нека проверим от кого, как и защо се финансират ДЖАМИИ и ислямски центрове", написа като първа реакция във Фейсбук федералният секретар на Северната лига Матео Салвини.

Той попита дали сред десетките хиляди имигранти, пристигнали в Италия миналата година, може да има бъдещи терористи.

Лидерът на третата по големина политическа сила в Италия също така настоя мюсюлманите да осъдят парижката атака.  "В Италия се предполага, че има 2 милиона мюсюлмани. Какво чакат те, за да излязат по улиците и да осъдят клането?", написа той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase