Снимка: архив, Reuters

Берлин готви планове за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, твърди германският в. "Билд", като се позовава на неназован правителствен източник. Публикацията е цитирана от гръцкото издание "Имерисия".

Германските планове съдържали опции, отчитащи последиците от възможен наплив на вложители, за да теглят парите си от банките, в случай че Гърция се оттегли от валутния съюз.

Още по темата

Според "Билд" правителството на канцлера Меркел разработвало сценарии в случай че изборите в Гърция на 25 януари бъдат спечелени от крайнолявата партия СИРИЗА, която иска да анулира мерките за икономии и да отпише част от гръцкия дълг.

В материала се посочва, че правителствени експерти били разтревожени заради евентуално рухване на банки, ако Гърция напусне еврозоната.

"Билд" се опасява, че при възможен Grexit Европейският банков съюз ще трябва да се намеси и да налее милиарди евро за спасяване на кредитните институции.

Сп. "Шпигел" обяви в събота, че Берлин смятал за почти неизбежно евентуално излизане на Гърция от еврозоната, ако СИРИЗА спечели, но вярвал, че валутният съюз щял да се справи.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел обяви, че Германия иска Гърция да остане в еврозоната, че Берлин няма планове за излизане на Гърция от валутния съюз и че еврозоната е станала много по-стабилна през последните години, припомня гръцкото издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase