Снимка: архив, Reuters

ЕС очаква стабилни газови доставки тази зима въз основа на споразумението между Русия и Украйна, макар че Москва все още не е възстановила доставките на газ за Украйна, а Киев все още не е направил авансово плащане, както е договорено, съобщи Ройтерс, като цитира новия еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович.

Предишни спорове между Москва и Киев водеха до временно спиране на доставките на газ за Европа.

Украйна и Русия подписаха споразумение с помощта на ЕС в края на октомври, което засяга газовите доставки през зимата като временно решение на продължаващия отдавна спор за цените на газа между Москва и Киев.

Руският газов гигант Газпром не е възобновил доставките, спрени през юни, а Украйна не е направила предварително плащане, което Москва постави като условие за възобновяване на доставките.

Засега всичко е наред, посочи Шефчович пред репортери днес в кулоарите на международна енергийна конференция в Астана, Казахстан.

Той отбеляза, че ЕС поддържа непрекъснат контакт с Украйна и Русия.

Надявам се да нямаме проблеми с газа тази година, заяви той на руски, уточни Ройтерс.

Коментарът му по въпроса за газовите доставки е един от първите, направени от новоназначените еврокомисари.

Според споразумението между Русия и Украйна украинската Нафтогаз се е съгласила да плати на Газпром 2,2 милиарда долара дългове и предварителни плащания, преди да бъдат възобновени доставките.

Ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев съобщи в понеделник, че Украйна планира да купи 1 милиард кубични метра газ от Русия до края на годината.

Сега чакаме украинската страна да поръча газ, отбеляза Шефчович.

Той добави, че Украйна обсъжда в момента колко точно газ й трябва до края на зимния период и до края на декември ще плати втората половина от дълга си.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase