Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа т.нар. "антиофшорен" закон, който изисква от данъкоплатците да докладват за участието си в чуждестранни компании, предава ТАСС.

Документът за изменение на Данъчния кодекс на Руската федерация по отношение на данъчното облагане на доходите на контролираните чуждестранни дружества и на доходите на чуждестранни фирми бе публикуван на официалния портал за правна информация. Той e бил приет от Държавната дума на 18 ноември и одобрен от Съвета на федерацията ден по-късно.

Съгласно закона руските данъкоплатци са задължени да декларират и потвърдят неразпределената печалба на чуждестранните дружества, в които имат участие. Минималният размер на печалбата, подлежаща на деклариране през 2015 г., ще бъде 50 млн. рубли (0,89 млн. евро), през 2016 г. – 30 млн. рубли (0,53 млн. евро), а след 2017 г. – 10 млн. рубли (0,17 млн. евро).

За неизпълнение или подаване на невярна информация за офшорните компании глобата започва от 100 000 рубли. В случай на отказ за предоставяне на информация санкцията започва от 50 000 рубли.

Както беше посочено по-рано от заместник-председателя на комисията по икономическа политика в Държавната дума Сергей Шатиров, "използването на офшорни компании в Русия е едно от най-големите в сравнение с развитите страни".

"По-голямата част от руската икономика в една или друга степен е обвързана с офшорните компании. Използването на офшорки от руския бизнес причинява големи щети на интересите на страната", заявява сенаторът, като отбелязва, че анонимността на собствеността и управлението на офшорни дружества се използват за престъпни дейности, включително и за укриването на данъци и корупция.

Според депутата прилагането на този закон може да донесе допълнително 150-200 млрд. рубли на бюджета на Русия под формата на годишни данъчни приходи. В същото време според него отливът на капитали чрез използването на офшорни схеми е оценен в тазгодишния бюджет на 3,32 млрд. щатски долара.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase