Протестът в белгийската столица през ноември срещу икономическите мерки на новото правителство. Снимка Reuters

Четири белгийски провинции - Ено, Люксембург, Лимбург и Антверпен - са обхванати днес от щафетна стачка, която ще продължи четири поредни понеделника, за да завърши с общонационален протест на 15 декември.

Стачните действия се предприемат по призива на синдикатите и засягат транспорта, образованието и здравеопазването.

Предвиждаше се работата в засегнатите провинции да спре тази сутрин, но стачниците са започнали протеста си още снощи. Засегнато е движението на много вътрешни и международни влакове, а от аерогарата в Шарльороа, второто по големина пътническо летище в страната, съобщават, че до терминала може да се стигне единствено пеш заради блокада на пътя от протестиращи.

Очаква се летището в Брюксел да бъде засегнато от стачката на 8 и на 15 декември.

По повод поредните синдикални прояви за последните два месеца анализатори отбелязват, че в Белгия се наблюдава срив на социалния диалог, обществото е разделено на категорично подкрепящи и отхвърлящи необходимите за страната промени.

Според наблюдателите Белгия е изправена пред дълбоки промени в своята финансова и обществена система, на пазара на труда и в областта на образованието, за да премине действително в новия век.

Отбелязва се, че новото правителство, встъпило в длъжност през октомври, е решило почти всички открити въпроси
предварително и така е блокирало възможността за преговори с обществото. Затова единствената възможност е всички решения да бъдат отхвърлени изцяло, допълват коментаторите.

Те отбелязват, че планираните от правителството реформи слагат тежестта върху работниците и служителите, като същевременно не се предвижда поемането на част от отговорността от едрия капитал, за който напоследък отново бе доказано, че масово избягва плащането на пълен размер данъци.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase