Снимка: Reuters, архив

Литва ще осигури определена военна помощ на украинските въоръжени сили, за да ги подпомогне в борбата срещу проруските сепаратисти в източната част на страната, заяви днес украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Договорихме се за доставки на конкретни елементи от конкретно въоръжение за украинските въоръжени сили", каза Порошенко след разговори с литовската си колежка Далия Грибаускайте. "Това е реална помощ", посочи той. От думите му не стана ясно дали става въпрос за несмъртоносно оръжие, например радар, или за доставка на огнестрелно и друго оръжие.

Грибаускайте потвърди договарянето за военно сътрудничество. "Литва е готова да сподели опита си във всички области, включително военната. Ще ви оказваме подкрепа и ще осигурим обучение за военните", каза литовската президентка, цитирана от ТАСС.

Литва предложи на Украйна да организират общи военни учения и да завършат сформирането на литовско-украинско-полска бригада, съобщиха от литовската президентска пресслужба.

Украйна ще подложи решението за влизане в НАТО на референдум, отбеляза на пресконференция след срещата с Грибаускайте Петрошенко.

"Решението за влизането на страната в НАТО ще се взема на общоукраински референдум", каза украинският държавен глава. За да се присъедини към НАТО, "Украйна трябва да стане напълно демократична страна", изтъкна Грубаускайте.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase