Снимка: Reuters, архив

Украинският премиер Арсений Яценюк ще остане на поста, но новото правителство ще бъде с изцяло сменен състав, заяви президентът Петро Порошенко в обръщение към нацията, цитирано от Франс прес.

"Новият парламент ще се събере на първо заседание идната седмица. Веднага ще внеса кандидатурата на премиера. Имайки предвид единството на демократичните сили, мисля, че коалицията ще подкрепи номинацията на Арсений Яценюк. Но съставът на правителството трябва да бъде изцяло подновен", добави президентът. Той обеща да започне веднага реформите, които ще дадат възможност на Украйна да поиска през 2020 година присъединяване към Европейския съюз, добавя АФП.

Прозападното мнозинство в новия украински парламент определи като приоритет присъединяването на Украйна в НАТО, гласи коалиционно споразумение, парафирано и публикувано днес, предаде Франс прес.

Парламентът се ангажира да внесе до края на годината промени в закона, с които да анулира необвързания статут на Украйна и да поднови политиката за присъединяване към НАТО, гласи текстът на споразумението, публикуван от партията Самопомощ, една от петте в новата прозападна коалиция, посочва АФП.

Днес украинците отбелязаха първата годишнина от прозападните протести, започнали на 21 ноември 2013 г. и свалили от власт проруския режим на Виктор Янукович. На прочутия площадв центъра на Киев се събра множество, за да отбележи годишнината. Част от хората носеха запалени свещи, други бяха завити в украинското знаме, посочва АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase