Снимка: Bulgaria on Air

В Каталуния се провежда символичен референдум, на който местните жители ще бъдат попитани дали искат областта да се отдели от Испания и да бъде независима държава. Гласуването се разглежда като предизвикателство както за централното правителство в Мадрид, така и за най-висшия съд в страната, който на два пъти блокира вота.

Жителите на Каталуния са призовани да пуснат своя символичен вот в 1317 избирателни секции. Според проучвания на общественото мнение повече от 80% от 7,5 милионното население на североизточния регион се обявяват за увеличаване на независимостта от Испания, а около 50 на сто настояват за пълна независимост.

Дългогодишното желание на Каталуния за независимост е подхранвано от дълбоката рецесия през последните години. Докато повечето каталунци смятат, че са несправедливо наказани от съкращенията в публичния сектор, а данъците допринасят за непропорционалното разпределение на доходите, не са малко и тези, които се противопоставят на отделянето от Испания. Въпреки че вотът е символичен, мнозина каталунци, които живеят в чужбина, се завръщат в родното място, за да гласуват.

"Трябва да съм тук, трябва да гласувам”, коментира Белен Мурийо, каталунец, живеещ в Еквадор. – "Аз трябва да бъда част от този процес, тъй като референдумът за независимост е нещо голямо", допълни той.

"Моята страна винаги ще е Каталуния”, заяви на свой ред Йосеп Луис Перес – каталунец, живеещ в Канада. – "След 48 години извън страната, 38 от които в Канада, това е нещото, което очаквам с нетърпение, да пусна вота си в урната. Това е важно за мен”.

Вотът за независимост на Каталуния е осъждан от правителството в Испания, а Конституционният съд на два пъти го блокира.

Мотивът на испанското правителство е, че референдумът нарушава конституцията. Премиерът Мариано Рахой заяви, че докато е на власт, никой няма да разруши единството на Испания. Анализатори изразяват опасение, че гласуването може да създаде конституционна криза, невиждана в съвременната история на Испания.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air:

Още новини от света вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase