Снимка: БТА

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съединените щати отново осъдиха организираните от проруските сепаратисти в Източна Украйна избори.

Изборите в т. нар. Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) не съответстват на Минските споразумения за прекратяване на огъня между украинските сили и бунтовниците, заяви ротационният председател на ОССЕ, външният министър (и президент) на Швейцария Дидие Буркхалтер, в изявление, цитирано от ТАСС. Той припомни, че тези договорености предвиждат в контролираните от сепаратистите райони да бъдат произведени предсрочни избори за парламент на Украйна.

Съединените щати осъдиха планираните от бунтовниците избори и призоваха Русия да направи същото, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Бернадет Мийхан.

Тези гласувания ще бъдат в нарушение на украинската конституция и на Минските споразумения, подчерта Мийхан. Тя предупреди Русия да не използва резултатите от сепаратистките избори като претекст за военни ходове в Украйна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase