Снимка: архив, Reuters

Натискът на Запада се отрази зле на руския оръжеен износ - "овлажни барута" на Русия, констатира "Новие известия".

От началото на годината Русия е продала оръжия и военна техника за 9,8 милиарда долара. Това съобщи на парижкото оръжейно изложение "Евронавал - 2014" зам.-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Анатолий Пунчук, оглавяващ руската делегация. За сравнение миналата година Русия продаде в чужбина оръжия и бойна техника за 15,7 милиарда долара - тогава ведомството заяви, че след година продажбите няма да намалеят, пише вестникът.

Русия е прочута с това, че там "каквото и да конструираш, излиза автомат "Калашников", но се оказа, че един от основните източници на валутни приходи за страната е доста уязвим за западни санкции. А военният износ на САЩ през текущата година вече е стигнал според Пентагона 34,2 милиарда долара, се казва в материала.

Заради санкциите руските отбранителни компании променят схемите за разплащане, което изисква известно време. А "повечето най-големи договори по принцип се отлагат за края на годината, така че динамиката може да се изравни", смята военният експерт Василий Кашин.

Други руски аналитици обаче не очакват положението да се подобри. В последно време Русия купуваше най-напредналите технологии и машини за производство на бойна техника от западни страни, напомня политологът Алексей Арбатов. Според него засега се виждат едва първите тревожни симптоми за руския оръжеен износ, а догодина негативният ефект от санкциите на Запада ще проличи изцяло.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase