Снимка: bgonair.bg

Хиляди унгарци излязоха на улицата на масов протест срещу въвеждането от 2015 г. на данък върху интернет трафика. Критиците му настояват, че освен финансова тежест той представлява и ограничаване на фундаменталните демократични права и свободи на гражданите.

Активистите дадоха 48-часов ултиматум на властите да се откажат от данъка. В противен случай на 28 октомври Будапеща ще стане арена на още по-масова демонстрация.

Първоначалните планове включваха въвеждането на такса в размер на 150 форинта (62 цента) за всеки използван гигабайт интернет. Данъкът ще се плаща не само от доставчиците на интернет услуги, но и от потребителите, като според властите мярката е логично продължение на таксите за телефонни разговори и текстови съобщения, които правителството обяви през 2011 г.

Заради недоволството на гражданите управляващата пaртия нa премиера Виктор Орбан – ФИДЕС, обяви, че още днес ще предложи на парламента промяна на законопроекта и въвеждането на месечен таван от 700 форинта, или 2,27 евро, за индивидуалните потребители.

Демонстрацията в Будапеща беше организирана от Facebook група, която има повече от 210 хиляди последователи. Недоволните издигнаха лозунги с надпис: „Унгария се отдалечава от Европа“.

В един момент те вдигнаха своите мобилни телефони, осветявайки с тях сградата, преди да се впуснат в марш по Площада на героите. Някои активисти дори обстрелваха сградата на управляващата партия ФИДЕС с части от стари компютри. Резултатът – счупени прозорци и разклатено доверие към премиера Виктор Орбан.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase