Снимка: Reuters

Прозападните партии печелят убедително произведените днес предсрочни парламентарни избори в Украйна, предадоха световните агенции, като цитираха проучване екзит пол.

Партията на президента Петро Порошенко и четири други прозападни формации, включително националистически, взимат заедно около 70 процента, посочва Франс прес.

Блок на Петро Порошенко е първи с 23 процента. Втори с 21,3 процента е Народният фронт на премиера Арсений Яценюк. На трето място е националистическата партия "Самопомощ" на кмета на западния град Лвов Андрий Садов с 13,2 процента.

Със 7,6 процента, основната проруска формация, Опозиционен блок на Юрий Бойко, също преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада според анкетата, проведена сред гласоподаватели, излизащи от избирателни секции.

Радикалната партия на ексцентричния популист Олег Ляшко е пета с 6,4 процента. На шесто място е партията "Баткившчина" на бившия прозападен премиер Юлия Тимошенко с 5,6 процента. Седма с 6,3 процента е националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

Никоя друга формация не преодолява 5-процентовата бариера за влизане във Върховната рада.

Комунистическата партия на Украйна е получила 2,9 процента. Радикалните националисти от "Десен сектор", които се сражаваха в конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната, са взели 2,4 процента.

Тези резултати са очаквани. Те дават на управляващите прозападни политици силен мандат да сближат Украйна с ЕС и САЩ, да проведат продемократични реформи и да изпълнят плана на Порошенко за прекратяване на конфликта с проруските сепаратисти в югоизточната част на страната, отбелязва Ройтерс. В същото време те може да обтегнат още повече отношенията на Украйна с Русия.

По последни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирани от ТАСС, избирателната активност е била едва 40,77 процента.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase