Снимка: архив, Ройтерс

Ситуацията в Сирия и Ирак продължава да е изключително напрегната предвид продължаващата експанзия на радикалната организация “Ислямска държава”. Екстремистите водят боеве на много фронтове и прави силно впечатление, че до голяма степен успяват да удържат позициите си. 
 
За подобна успешна военна операция в две държави несъмнено е нужна солидна мобилизация, но определено са необходими и пари, много пари. В публикация на сп. “Нюзуик” се посочва и един от основните източници на финансиране за ислямистите. 
 
Оказва се, че голяма част от парите идват от британските граждани. И по-конкретно от множество малки благотворителни организации, които събират средства в помощ на бедстващите сирийски граждани. Според фондацията “Куилиам” половината от даренията, получавани в малките организации, попадат директно в ръцете на “Ислямска държава”.
 
Изключение от тази тенденция правят големите фондации като “Червеният кръст” и “Червеният полумесец”, но извън тях положението е много обезпокоително. Разбира се, повечето дарители, които дават пари за хората в нужда в разкъсваната от гражданска война Сирия, нямат никаква представа къде всъщност отиват даренията.
 
Добрите намерения на британските благодатели всъщност водят до финансиране на една от най-кръвожадните радикални групи в света. От този паричен поток се облагодетелстват и други терористични групи, някои близки до “Ал Кайда”.  Но “Ислямска държава” като най-могъщият “звяр” в региона получава лъвския пай.
 
В момента на Острова вече тече официално разследване срещу две благотворителни организации по съмнения във финансиране на терористи. И двете отричат категорично и настояват, че помагат само на бедстващите цивилни.
 
“Ал Фатиха Глобал” е сред заподозрените. Това е организацията, която уреди пътуването в Сирия на конвоя на Алън Хенинг – британският заложник, който впоследствие беше отвлечен и публично екзекутиран от “Ислямска държава”.

Изпълнителният директор на “Ал Фатиха Глобал” Адеел Али беше заснет с маскирани бунтовници по-рано през годината при визита в Сирия. Кола от конвоя с помощи на другите заподозрени – “Децата на Деен”, беше използвана от атентатор-камикадзе почти по същото време. 
 
Правителствен говорител коментира само, че се правят регулярни проверки, но няма ресурси за постоянен контрол. Организация получава лиценз за благотворителна фондация само срещу базови нормативни документи и годишен приход от над 5000 британски лири.

От ООН изчислиха, че в последните 3 години и половина над 9 милиони сирийци са останали без дом вследствие на въоръжения конфликт в страната. Жертвите са повече от 190 хиляди.
 
Говорител на британския “Червен кръст” заяви пред “Нюзуик”, че въпреки наличието на множество хуманитарни организации, на фронтовите линии в помощ на бедстващите хора се притичат съвсем малко доброволци. 
 
Уверенията от въпросния говорител са, че в неговата организация има много строг вътрешен контрол и пълна прозрачност. 
 
“Всяка дарена лира от британски гражданин достига до най-нуждаещите се в разединената Сирия”, посочват от британския “Червен кръст”. Но дали такава прозрачност има и сред другите британски хуманитарни организации, които твърдят, че помагат на цивилните, а не финансират терористи?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase