Снимка: Reuters

Канадски войник е прострелян тази сутрин, докато бил на караул пред военен мемориал до парламента в канадската столица Отава. На мястото са изпратени десетки полицаи, съобщиха кореспондент на Франс прес и очевидци.

Тежко въоръжени полицейски спецчасти са разположени около канцеларията на премиера Стивън Харпър и парламента, към които, според очевидци, се насочил въоръженият мъж, стрелял по войника. Най-малко двадесет изстрела са били произведени в района на парламента. Полицията преследва един или двама въоръжени мъже, казват очевидци, намиращи се във вътрешността на комплекса.

Според свидетели, цитирани от Асошиейтед прес, въоръженият мъж е влязъл в парламента и стрелял няколко пъти. Полицията смята, че стрелецът или стрелците вероятно са на покрива на сградата.

Служител в парламента, цитиран от АФП, разказва, че мъжът влязъл в парламента тичайки, гонен от полицаи с автомати, които крещели на намиращи се наоколо хора да се скрият. Журналист от Радио "Канада" изброил около 50 изстрела. Местни медии говорят за "двама мъже, въоръжени с ловни пушки", но полицията още не е направила изявление по случая.

Премиерът е напуснал сградата на парламента и в безопасност, съобщи в Туитър говорителят на Харпър Джейсън Макдоналд.Тони Клемънт, висш член на парламента, писа в Туитър, че се е стреляло близо залата в парламента, където заседава правителството.

Войникът от почетния караул е прострелян в гърдите и състоянието му е тежко.

Само преди два дни мъж, приел исляма, прегази с кола край Монреал двама канадски войници и уби единият от тях, припомня Ройтерс.

Един от нападателите по-късно беше беше убит в престрелка с полицията, съобщи канадската телевизия Си Би Си, цитирана от Франс прес. Мъжът бил застрелян в сградата на парламента.

Полицията издирва между един и трима мъже, и един от тях вероятно се намира на покрива на сградата, в центъра на канадската столица, съобщиха полицаи пред АФП.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase