Снимка: архив Reuters

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, който ще позволи сваленият украински лидер Виктор Янукович да  бъде съден задочно за престъпления, извършени, докато е бил на власт, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата
Така според агенцията Порошенко се опитва да отвърне на критиките преди парламентарните избори в неделя, че той като президент и прозападното му правителство не са направили достатъчно, за да изправят пред съда Янукович. Бившият украински ръководител избяга след уличните протести през февруари заедно със семейството си и свои близки сътрудници.

В момента Янукович се намира в Русия. Той  е обвиняван за смъртта на застреляни от полицията участници в протестите, за кражби в големи размери на държавни средства и имущество, за опит да свали новото ръководство на страната.

Досега украинските закони не позволяваха хора, намиращи се в чужбина, да бъдат съдени задочно за престъпления, извършени в Украйна. Порошенко обаче подписа закон, съдържащ поправки в наказателния кодекс, с които позволи да бъдат съдени задочно тези, които са "ограбили народа" и се крият в чужбина.

Промените предвиждат конфискуване на имоти и авоари на лица, признати за виновни в престъпления срещу украинския народ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase