Снимка: Reuters

Страните, въвели санкции срещу Русия, всъщност искат да променят позицията на Москва по ключови въпроси, а не да уредят кризата в Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Тези държави "не крият, че целта на мерките не е Украйна. Всъщност в изявленията и постъпките им постоянно прозира същинската цел на рестрикциите - да видоизменят Русия, да променят позицията й по ключовите, най-принципни за нас въпроси и да я накарат да приеме позицията на Запада", каза Лавров в интервю за руската телевизия НТВ.

По думите му, западните политици не споменават за смяна на режима в Руската федерация, "а впрочем се случва някой европейски маргинал да подметне и такива неща".

"В крайна сметка ни казват да променим политиката и подходите си. Поне да ни предлагаха да търсим нещо с общи усилия. Обаче ни казват: ето, ние знаем как да се действа и вие сте длъжни да го направите", добави руският държавник.

Министърът свързва това поведение с "един отминал век, отминала епоха, колониалното инерционно мислене".

"Щом в днешния свят се формира многополюсно световно устройство, невъзможно е друг клон от една и съща цивилизация, някой или някаква група страни да диктува на другите своята воля. Има разбиране, че без подкрепа от другите силови центрове в днешния свят не може да бъдат решени много други проблеми - да надвием тероризма, инфекциозните болести (сега например всички са ужасени от вируса Ебола). От това дали ще се намерят политици с
глобална стратегическа визия, ще зависи колко бързо ще отмине този период", заключи Сергей Лавров.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase