Снимка: Reuters, архив

Шефът на германското външно разузнаване БНД обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна, че са свалили през юли с ракета земя-въздух малайзийския пътнически полет МН17 с 298 души на борда, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки седмичника "Шпигел".

Герхард Шиндлер е съобщил изводите си за разбиването на пътническия Боинг пред парламентарна анкетна комисия на 8 октомври, опирайки се на сателитни записи и снимки, уточнява списанието.

Според Шиндлер проруските сепаратисти в Източна Украйна са откраднали ракетна система земя-въздух със среден обсег "Бук" от украинска военна база и с нея са свалили пътническия самолет на 17 юли.

Тази теза донякъде съвпада с тази на американското правителство, което също говори за ракета "Бук" тип СА-11, изстреляна от зона под сепаратистки контрол. Вашингтон обаче твърди, че ракетната система е била докарана от Русия и предадена на сепаратистите.

В коментар на продължаващото разследване на холандските експерти шефът на БНД обвини както Русия, така и Украйна, че са фалшифицирали предоставени на следователите улики.

Киев и Москва взаимно се обвиняват за разбиването на самолета. Според Украйна той е бил свален с ракета "Бук", която "любезно е била предоставена на бунтовниците" от руския президент Владимир Путин.

Русия пък заявява, че в близост до пътническия самолет е имало украински изтребител и че в зоната са били разположени ракетни системи земя-въздух.

Останките на жертвите бяха закарани в Холандия. Идентифицирани са 272 от тях. Две трети от пътниците са били холандци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase