Снимка: Reuters

Десетки хиляди хора се включиха в масовите продемократични протести в Хонконг, които се превръщат във все по-сериозно предизвикателство за властта на централното китайско правителство, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Множество мирни демонстранти се събраха вчера в центъра на мегаполиса, след като хонконгските власти изтеглиха полицейските части за борба с безредиците, които ден по-рано използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, предизвиквайки вълна на съчувствие към демонстрантите.

Огромните тълпи, които заляха центъра на Хонконг, дадоха още по-голям тласък на движението против плана на Пекин за избирателна реформа в китайския специален административен район. Миналия месец централните китайски власти се съгласиха да въведат всеобщо избирателно право за избирането на главен администратор на Хонконг, но с ограничения, които на практика правят невъзможно критици на Пекин да се кандидатират за поста, отбелязва изданието.

Вчерашната демонстрация в центъра на Хонконг, изглежда, беше най-многолюдната от началото на продемократичните протести, изтъква британският в. "Гардиън".

Някои наричат протестното движение "революцията на чадърите" заради чадърите, които демонстрантите използват като щит срещу сълзотворния газ и лютивия спрей на полицията, а също за предпазване от жаркото слънцето през деня, посочва ежедневникът.

Китайската комунистическа партия има богат опит в потушаването на размирици. От години тя използва смесица от цензура, арести, въоръжена сила и все по-често пари, за да потиска или смекчава призивите за политическа промяна, пише в. "Ню Йорк таймс". Но при разрастващите се протести в Хонконг, настояващи за повече демокрация в специалния административен район, президентът Си Цзинпин, изглежда, изпитва забележителен недостиг на средства, които да използва за намиране на дългосрочно решение, приемливо за всички засегнати страни, посочва изданието.

Според в. "Вашингтон пост" напрегнатата ситуация в Хонконг поставя Пекин пред сериозна дилема. Ако властите предприемат прекалено твърди действия за потушаване на протестите, това може да накара още повече хора да подкрепят каузата на демокрацията. Подобно развитие би поставило Пекин в неудобно положение, като се има предвид, че той никога не би допуснал такова предизвикателство в континенталната част на Китай. Ако обаче на протестите се даде твърде голяма свобода, има опасност жители на други китайски райони да оспорят комунистическия контрол по въпроси като свободата на медиите, икономическото развитие и правата на малцинствата, коментира вестникът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase