Снимка: архив, Reuters

Под заглавие „Суперлихви в банките на Путин“ австрийският ежедневник "Ди Пресе" публикува статия на сътрудника си Кристиян Хьолер, която съобщава за разкрита в Германия нова директна интернет банка, собственост на руската Сбербанк.

Интересно е, че това става въпреки санкциите срещу Русия и още по-интересно е, че ако се появят проблеми, за това ще отговаря австрийският фонд за гарантиране на депозитите.

Механизмът не е сложен - разрастващата се държавна банка разкрива в Германия клон, където се отпускат особено високи лихви по депозитите. Това е възможно въпреки санкциите на САЩ и ЕС, тъй като те са валидни само за руските концерни майки.

Дъщерните фирми не подлежат на наказателните мерки.

Според информирани източници на вестник "Пресе", пише авторът на статията, този текст в документа е включен и след намесата на австрийското правителство, тъй като централите за Западна Европа на руските държавни банки се намират във Виена.

Вероятно австрийското правителство се е опасявало, че ако санкциите засегнат и австрийските дъщерни банки, то вложителите ще побързат да преместят парите си другаде, а това пък при известни обстоятелства би се отразило неблагоприятно на фонда за гарантиране на депозитите.

Така, ако днес някой отвори депозитна сметка в Сбербанк в Германия и ползва лихва от 1,2 процента плюс бонус като нов клиент от 0,1 процента, няма защо да се страхува за парите си, защото в случай че нещата тръгнат зле, останалите австрийски банки ще покрият щетите. И дори те да не са в състояние да направят това, възможно е дори австрийската държава да поеме гаранция.

В Германия има вече три руски държавни банки, които предлагат високи годишни лихви: Сбербанк директ, ВТБ директ и Денизбанк, закупена през 2012 година от Сбербанк. И трите банкови института извършват сделките си в Германия през Виена и се позовават на австрийския фонд за гарантиране на депозитите.

Забележителното е, продължава авторът на статията, че Сбербанк директ и ВТБ директ предлагат високи лихви само в Германия, австрийският вложител не представлява интерес, което може да се обясни с големината на Австрия.

Според информирани източници на "Пресе" австрийските органи за банков надзор наблюдават изключително внимателно сделките на австрийските дъщерни фирми на руските държавни банки с цел да предотвратят възможността московските концерни да посегнат на влогове и да ги прехвърлят в Русия.

Виенските дъщерни банки имат право да теглят пари от Европейската централна банка (ЕЦБ) при ниска лихва, но нямат право да прехвърлят парите в Русия.

Президент на надзорния съвет на Сбербанк Еуропа е Зигфрид Волф, който е и шеф на Надзорния съвет на държавния Австрийски индустриален холдинг, а бившият шеф на Банк Аустрия Герхард Ранда е член на контролния орган на Сбербанк Аустрия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase