Снимка: Reuters

От продоволственото ембарго на Русия са пострадали 9,5 милиона европейски фермери. Това се посочва в разпространена днес декларация на Европейския парламент, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Ограничителните мерки, наложени от Русия, са нанесли щети на доходите на 9,5 милиона европейски фермери", се отбелязва в документа.

По-рано Европарламентът призна, че ЕС "сериозно ще пострада" от руското продоволствено ембарго, допълва ИТАР-ТАСС.

"Европейските компании продължават да полагат усилия да се справят с последиците от руското ембарго. ЕС сериозно ще пострада заради руските ограничителни мерки, защото Русия е вторият по големина експортен пазар на ЕС. През миналата година износът на селскостопанска продукция за тази страна е бил 11,3 милиарда евро. И руското ембарго, както се очаква, ще ни струва 5,1 милиарда евро", посочиха членове на Европарламента.

Европейската комисия вече оцени на 5 милиарда евро обема на селскостопанския износ, попаднал в обсега на руското ембарго. В същото време според оценки на експерти потенциалните щети за европейския селскостопански експорт от руските контрамерки може да достигнат над 7 милиарда евро, посочва ИТАР-ТАСС.

От средата на август Еврокомисията на няколко пъти обяви, че заделя средства в подкрепа на европейските производители, пострадали от руското ембарго. Пакетът от мерки в подкрепа на европейските селскостопански компенсации, приети от 17 август до 10 септември, предвижда финансиране за 125 милиона евро.

На 7 август Русия въведе ответни мерки на санкциите на САЩ, Австралия, Канада, ЕС и Норвегия. Ответните санкции са забрана със срок една година върху вноса в Русия от посочените по-горе страни на плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти, припомня ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase