Естонският външен министър Урмас Пает посреща американския президент Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама пристигна на официална визита в Естония, преди да участва в срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс.

Целта на визитата е да се отправи предупреждение към руския президент Владимир Путин срещу изкушението да посегне на страна членка на Алианса, отбелязва Франс прес.

В Талин Обама ще потвърди ангажимента на САЩ към член пети на договора на НАТО, според който страните членки на Алианса трябва да се притекат на помощ на страна членка, в случай че тя е атакувана.

За първи път от идването си в Белия дом Обама посещава балтийска страна. Преди това единственият друг действащ американски президент, посетил Естония, беше Джордж Буш-младши. Той беше там през 2006 г. преди срещата на върха на НАТО в Рига, но тогава контекстът беше радикално различен, а сега визитата на Обама в Талин е в разгара на украинската криза, пораждаща безпокойство в трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия.

В Талин Обама ще има среща с естонския си колега Тоомас Хендрик Илвес, както и с президентите на Литва и Латвия – Далия Грибаускайте и Андрис Берзинш.

За гарантиране на безопасността на Обама по време на посещението му в естонската столица ще се грижат 1800 полицаи. Ще бъдат привлечени подкрепления от всички полицейски префектури в страната. Заради визитата Естония, която е член на шенгенската зона за свободно движение, за кратко върна граничния контрол, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase