Жозе Барозу и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Думите на президента на Русия Владимир Путин за възможността „Киев да бъде превзет за две седмици“ са извадени от контекста и имат друг смисъл. Това заяви помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от руските агенции.

Още по темата

Представителят на Кремъл заяви, че ако председателят на Еврокомисията Жозе Барозу наистина е цитирал Путин на заседание на Европейския съвет, то това излиза извън рамките на дипломатическата практика.

„Това е некоректно, това излиза извън рамките на дипломатическата практика, ако това е било направено. Това изобщо ми се струва недостойно за сериозен политически деец“, заяви Ушаков, цитиран от Интерфакс.

С тези думи той коментира материал в италианския вестник „Република“, според който на заседанието на Европейския съвет на 30 август след преговори с Путин Барозу цитирал думи на руския президент, че е възможно Киев да бъде превзет.

Според вестника Барозу е заявил: „Когато го попитах /Путин/ за руските войски, които са преминали границата с Украйна, то лидерът на Русия премина към заплахи“. „Не това е проблемът. Ако поискам, ще превзема Киев за две седмици“, цитирал според изданието Барозу Путин.

Коментирайки публикацията, Ушаков каза: „Дали са били казани тези думи или не, по мое мнение този цитат е изваден от контекста и има абсолютно различен смисъл“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase