Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че ако Украйна се откаже от статута си на необвързана държава след изборите през октомври, алиансът ще обсъди с Киев "как да се действа по-нататък". В същото време той изтъкна, че е твърде рано да се каже колко време може да е нужно, за да бъде приета страната в организацията, предаде Ройтерс.

Официалното членство на Украйна в НАТО би дошло с пълната защита на договор за взаимна отбрана със САЩ, но преговорите за присъединяване към алианса може да отнемат години, тъй като потенциалните членове трябва да покрият редица политически и военни критерии.

"Разбирам, че сегашното политическо ръководство в Киев предвижда новият парламент след парламентарните избори в Украйна да промени законодателството за необвързания статут", каза
Расмусен на пресконференция в Брюксел.

"Трябва да изчакаме изборите, трябва да изчакаме законодателната процедура в новия украински парламент", заяви той.

Расмусен каза, че ще очаква Украйна да повдигне въпроса пред НАТО, ако украинският парламент приеме законодателство за премахване на статута на необвързана страна. "После въз основа на това Украйна и НАТО може да разработят план за по-нататъшно развитие на партньорството помежду им, но ... тук може да е много трудно да се предвидят времеви рамки", каза той.

"До голяма степен това ще зависи от самата Украйна и способността й действително да осъществи необходимите реформи, да се приспособи към стандартите на НАТО и в крайна сметка да изпълни необходимите критерии, така че е много, много трудно на този ранен етап от подобен процес да се каже нещо за времеви рамки", заяви Расмусен.

НАТО отказа да предостави на Украйна бърза възможност за членство през 2008 г., когато тогавашното проевропейско правителство в Киев се опита да търси сближаване с алианса. Преди очевидния завой, който направи сегашното украинско правителство миналата седмица, президентът Петро Порошенко, избран през юни на мястото на сваления по-рано през годината проруски държавен глава Виктор Янукович, казваше, че не подкрепя присъединяване към НАТО поради липсата на народна поддръжка за това.

По думите на Расмусен алиансът ясно е заявил на срещата си на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна може да стане член на НАТО, ако желае това и изпълни необходимите критерии.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase