Снимка: Reuters

Западът грубо нарушава нормите на международното хуманитарно право по отношение на Югоизточна Украйна, се казва в днешна декларация на руското външно министерство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Когато в Москва "слушат как на първи план в дискусиите около украинската криза се изнасят измислици за руска агресия, за нахлуване с войски и бронирана техника и пр., неизбежно възникват редица най-сериозни въпроси", са казва в декларацията.

"Защо тези, които вдигат този шум, настоявайки за незабавно свикване на Съвета за сигурност на ООН, непрекъснато блокират всички наши предложения за комплексно обсъждане на генезиса на украинската трагедия и за съвместно изработване на колективни решения в интерес най-вече на украинския народ, а не за прокарването на едностранни геополитически схеми, в които на Украйна се отрежда ролята на разменна монета", се казва в руската декларация.

"При всеки друг конфликт, независимо дали в Близкия изток, в Африка или където и да е другаде, Западът неизменно се обявява против действия, причиняващи вреди на гражданското население, и иска тяхното прекратяване. Само по отношение на Югоизточна Украйна се провежда диаметрално противоположна линия, която грубо нарушава нормите на международното хуманитарно право", подчертава руското МВнР.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase