Джефри Фелтман, снимка: Reuters

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати в Мариупол и Новоазовск в украинската Донецка област наблюдатели, които да следят ситуацията в Югоизточна Украйна. Това съобщи в четвъртък заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му ръководителят на наблюдателската мисия на ОССЕ в Украйна Ертугрул Апакан съобщил, че в момента в двата града няма негови хора, при все че организацията разполага в момента с екип в зоната.

В момента ООН не може да потвърди изявленията на Киев, че в Украйна са влезли руски войски, но не може и да пренебрегне тези "тревожни съобщения". "Ако бъдат потвърдени, тези действия ще са пряко нарушение на международното право и на Устава на ООН", каза Фелтман.

Руският посланик в ОССЕ Андрей Келин увери по-рано, че няма никакво руско военно участие в Украйна и Русия не е изпратила там никаква военна техника. Той отрече обвиненията, че в Украйна влизат колони бронирана техника от Русия.

Постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов заяви, че всеки път в навечерието на важни срещи като предстоящия форум на общността в Брюксел на 30 август в публичното пространство "се вкарва дезинформация по медийните канали и директно от Киев" - "вероятно в очакване на някакви критични формулировки, дори санкции от страна на ЕС" срещу Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase