Снимка: Reuters

Над 130 водещи бизнесмени от Шотландия се обявиха срещу независимостта й от Великобритания в открито писмо, публикувано във вестник "Скотсман" днес - три седмици преди референдума за независимост.

В обръщението се посочва, че икономическите връзки в рамките на Обединеното кралство създават почти 1 милион работни места и че страната е най-големият шотландски пазар до момента.

В писмото се казва: "Заключението ни е, че от гледна точка на бизнеса независимостта е неоправдана. За редица жизненоважни въпроси има несигурност, включително за валутата, законодателството, данъците, пенсиите, членството в ЕС и подкрепата за нашия износ по света. Несигурността е лоша за бизнеса."

Бизнесмените реагират на изявлението на премиера Алекс Салмънд, че подкрепата за независимостта би му дала възможност да преговаря за валутен съюз между Шотландия и Великобритания, тъй като социологическите изследвания показват, че обществото иска запазването на британския паунд. В резултат на това Салмънд беше обявен за победител в телевизионния дебат в понеделник с противника на шотландската независимост и бивш член на британското правителство от Лейбъристката партия Алистър Дарлинг.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase