Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Украйна. Тя ще обсъди кризата в източната част на държавата с президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

Очаква се на срещата си с Порошенко Меркел да поиска от него да смекчи военната операция срещу сепаратистите, отбелязва ДПА. И с президента и с премиера германският канцлер ще обсъди как да бъде сложен край на кръвопролитията в източната част на страната.

Още по темата
Часове преди визитата на Меркел в Украйна, тонът ѝ към Москва се изостри заради спора с хуманитарната помощ, изпратена от Русия към Донецк и Луганск.

Меркел определи изпращането на конвой без съгласието на Киев, като "опасна ескалация", припомня БНР. Според украинското правителство хуманитарната помощ всъщност може да е част от военна интервенция на Москва.

Кремъл твърди, че камионите доставят храна, генератори и лекарства.

Преди да замине за Киев, германският канцлер проведе разговор с американския президент Барак Обама. Двамата са единодушни, че присъствието на руски военни в страната и увеличението на войските на границата, означава ескалация на напрежението от страна на Москва.

По време на визитата си в Украйна, освен с президента и премиера, Меркел ще се срещне и с представители на Кримските татари.

Очаква се кримските татари да поискат подкрепата на Германия срещу упражнявания натиск от Русия. Татарите бойкотираха референдума, с който през март бе решено Крим да се присъедини към Русия.

Меркел е най-високопоставеният западен лидер, който посещава Украйна от началото на кризата, предизвикала най-тежкото  влошаване на отношенията между Русия и Запада.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase