Снимка: БТА

Съединените щати неотдавна са предприели мисия за спасяване на  американски заложници, пленени от групировката "Ислямска държава" в Сирия, но не успели да ги открият, обяви Пентагонът.

Още по темата

"Операцията включваше въздушни и наземни елементи /.../ но приключи неуспешно, защото заложниците не бяха на определеното място", се посочва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че операцията била проведена от спецчасти на въоръжените сили с участието на "практически всички служби" и имала за цел освобождаване на заложници, сред които бил Джеймс Фоули, предаде ИТАР-ТАСС.

Мисията била одобрена от президента Барак Обама в началото на лятото, заяви Лиза Монако, помощничката на президента на САЩ по въпросите на борбата с тероризма.

Тези изявления бяха направени ден след като джихадисти разпространиха видео, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, отвлечен в Сирия през ноември 2012 година, отбелязва агенцията. Джихадистите заплашиха също, че ще убият още един заложник, американския журналист Стивън Сотлоф, ако продължат американските въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Според висши служители в американското правителство мисията била оторизирана, след като разузнаването сметнало, че е успяло да локализира мястото, където били държани заложниците, предаде Асошиейтед прес.

Но няколкото десетки командоси, спуснати със самолети в Сирия, не ги открили и влезли в бой с бойци на "Ислямска държава", преди да се изтеглят. В престрелката били убити няколко джихадисти, но не и американци. Един американец бил леко ранен, когато хеликоптер бил улучен, уточнили източниците.

Това е първият случай, в който САЩ разкриват, че американски военни са били на територията на Сирия след началото на кървавата гражданска война, избухнала преди повече от три години, отбелязва АП. Обама отхвърля призивите да прати американски военни в Сирия и негови критици го обвиняват, че предпазливият му подход е позволил на групировката "Ислямска държава" да се укрепи там и да предприеме офанзива в съседен Ирак.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин  Хейдън заяви, че правителството не е възнамерявало да съобщава за неуспешната операцията, но го е направило вчера, защото станало ясно, че много медии се готвят да съобщят за спасителната мисия и правителството е нямало друг избор.

Не е ясно колко са американците, които специалните части са опитали да спасят в Сирия, отбелязва АП. Официалните източници, разказали за мисията, не пожелали да посочат точния брой, но други служители, които не са оторизирани да правят публични  изявления, казали, че Фоули е бил един от най-малко четирима американци, държани в плен в Сирия.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase