Снимка: Reuters

Обстоятелствата, довели до смъртта на чернокожия младеж Майкъл Браун във Фъргюсън, все още са неясни, пише БиБиСи. Въпреки че няма съмнение, че Браун е бил прострелян шест пъти от полицай Дарън Уилсън, има противоречиви версии за обстоятелствата, накарали Уилсън да дръпне спусъка. Дали полицаят е прибързал със стрелбата срещу невъоръжения Браун? Или пък се е защитавал от атаката на високия почти 2 метра 18-годишен младеж?

Когато става въпрос за използването на оръжие от американските полицаи, правилата изглеждат прости, но само на хартия. „Използваш оръжието си само като крайна мярка“, обяснява Джим Паско, изпълнителен директор на Националния братски орден на полицията. „Може да се използва в ситуация, в която сте почувствали живота си или този на гражданите под заплаха“, допълва той.

Широката употреба на бронежилетки означава, че полицаите имат много по-малко поводи да се чувстват застрашени. В резултат на това броят на убийствата от полицаи намалява със 70% в последните три десетилетия. Повечето полицаи се пенсионират, без изобщо да стрелят с оръжието си.

И все пак шансът някой да бъде убит от полицай е с 600% по-голям от този да бъде убит от цивилен гражданин. В САЩ всяка година 400 души умират под изстрелите на полицията.

Въпреки че няма национален стандарт за използването на оръжия, има все пак някакви неписани правила, които се спазват. Служителите минават през симулации за стрелба постоянно и би трябвало да могат ясно да определят коя ситуация е застрашаваща и коя не. Въпреки това нещо очевидно се е объркало в онзи момент, когато Уилсън е натиснал спусъка.

„Полицаят трябва да вземе решение за части от секундата“, посочва Паско и допълва, че винаги се действа според поведението на заподозрените. Въпреки това според него полицаите винаги реагират само при самозащита, а не нападат.

В такъв момент полицаите трябва да разчитат на обучението и инстинктите си, а не на емоциите си. „В тези ситуации през тялото минава вълна от адреналин, затова и преценката не е същата като на тези зад бюрото, които пишат програмата за обучение“, обяснява проф. Кандис Маккой, преподавател по криминално право. По думите й обучението помага, но то няма как да е съвършено. Според нея, когато полицай стреля, той стреля, за да убие.

Маккой обяснява, че стрелба само с цел обезопасяване на заподозрения е невъзможна, тъй като в такива екстремни ситуации полицаят забравя всичко. По думите й тогава полицаят може да стреля само в тялото.

След като полицай убие цивилен, той става обект на вътрешно разследване или от федералното правителство, или от други агенции. В голяма част от случаите не се повдига обвинения срещу служителя, тъй като водеща за ситуацията на убийството е преценката на полицая.

„Той може и да не е в реална опасност, но ако вярва, че е, той ще бъде оправдан“, обяснява още Маккой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase