Снимка: Reuters

Размириците в град Фъргюсън потвърждават наличието на дълбоки проблеми със спазването на човешките права в американското общество. Това се казва в изявление на представителя на руското външно министерство по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
"Трагичните събития в град Фъргюсън, щата Мисури, последвали убийството от полицай на невъоръжения 18-годишен афроамериканец Майкъл Браун нагледно свидетелстват за високата степен на напрежение в американското общество, което остава разделено по расов признак", се казва в изявлението.

"Продължаващите вече десет дни масови протести, широкото използване на силови методи за разпръсване на демонстрантите, изпращането на подразделения на Националната гвардия и въвеждането на полицейски час - всичко това до голяма степен повтаря расовите катаклизми, които нееднократно са се случвали в САЩ в миналото", отбелязва руският омбудсман.

"Размириците във Фъргюсън и реакцията на властите на тях, люшкащи се от жестокото смазване на "противозаконни действия" до призиви към спокойствие и диалог, отново потвърждават наличието на дълбоки системни проблеми със съблюдаването на правата на човека и на демократичните стандарти в американското общество", заявява Долгов.

"Властите на САЩ изискват от други страни да гарантират свободата на словото и да не смазват антиправителствените протести, а у дома не се церемонят с тези, които активно изразяват недоволство от запазващото се неравенство, фактическата дискриминация и положението на гражданите "втора ръка", смята руският омбудсман.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase