Снимка: Reuters

Украинските силови структури спряха нападателните бойни действия в зоната на антитерористичната операция в Източна Украйна и обявиха днешния 31 юли за "Ден на ОССЕ", съобщи пресцентърът на оперативния щаб, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Решението е в отговор на искането на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за спиране на бойните действия в района, където падна малайзийският самолет. Целта е да се гарантира пълноценна работа на международните експерти в зоната.

На 31 юли силите, участващи в активната фаза от антитерористичната операция, не водят бойни действия, освен за отбрана на собствените си позиции, заяви пресцентърът. Обявено е примирие и "Ден на тишина", заяви за Франс прес Олексий Дмитрашкивски, говорител на украинските сили.

Още по темата

Началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко разчита да приключи силовата операция в източните региони след по-малко от месец, отбелязва АФП. "Не бих искал да посочвам конкретни срокове, но активната фаза ще приключи в близко бъдеще. Вероятно след по-малко от месец", каза той в интервю за сп. "Новое время".

Междувременно представители на руската служба по гражданското въздухоплаване "Росавиация" пристигнаха в Киев за участие в разследването на катастрофата с малайзийския самолет, съобщи пресслужбата на ведомството.

Руските експерти очакват среща с Жизберт Вогелаар - ръководителя на комисията, проучваща причините за трагичния инцидент, и да предоставят на комисията всички материали, които поиска по-рано от Русия нейният председател. Московските специалисти ще потърсят и начин да стигнат до мястото на катастрофата, посочва агенцията.

По-рано днес след няколко неуспешни опита през седмицата експерти от Холандия и Австралия отново се опитаха да стигнат до мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също са част от екипа, който се опитва да открие безопасен маршрут до зоната, където падна сваленият самолет на 17 юли.

Целта е да стигнем до мястото, където се е разбил самолетът и да направим оценка на безопасността на пътя от Донецк, заяви холандският екип.

Макар че повечето тела бяха изнесени от мястото, все още има човешки останки и лични вещи, които трябва да бъдат охранявани.

Районът беше недостъпен през цялата седмица поради боевете между проруските сепаратисти и украинските сили, които обвиняват бунтовниците, че са заложили противопехотни мини, за да попречат на разследването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase