Снимка: Reuters

Данните от бордовите записващи устройства на катастрофиралия малайзийски Боинг-777 свидетелстват, че причина за падането на самолета е ракетна експлозия, съобщи днес пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Експертите от комисията за проучване на причините за авиокатастрофата съобщиха, че данните от бордовите записващи устройства показват, че причина за разрушаването и падането на самолета е "пълна взривна декомпресия в резултат на многобройни осколъчни поражения от ракетна експлозия", са казва в съобщението.

Самолетът Боинг на Малайзийските авиолинии, извършващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на 17 юли в Донецка област на Украйна в района на бойните действия между сепаратистите и украинската армия.

Загинаха всичките 298 души, намирали се борда му. Повечето от тях – 194 души, бяха граждани на Холандия.

Междувременно международен полицейски екип не успя да стигне днес до мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Украйна за втори пореден ден заради сражения в района, предаде Асошиейтед прес.

Група от австралийски и холандски полицейски и съдебни експерти спря в Шахтьорск, на около 30 километра от мястото, където беше свален самолетът.

От Шахтьорск се чувала стрелба, а жители бягали от града с коли, пише БТА.

Репортери на Асошиейтед прес съобщиха, че са видели как жилищен блок в Шахтьорск е бил подложен на артилерийски обстрел. Задачата на полицейския екип е да обезопаси района, който в момента е под контрола на бунтовниците, за да може да започнат обстойни следствени дейности и евентуално да бъдат открити останали тела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase