Снимка: Reuters

САЩ "все повече разчитат на неприкрити лъжи във външната си политика". Това заяви днес руското външно министерство в коментар за изявлението на Джош Ърнест - говорител на Белия дом, че Русия била отговорна за катастрофата на Боинга-777 в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

В подкрепа на това твърдение "не се посочват, да не говорим за доказателства, но поне само факти, които да се разгледат и коментират", изтъква руското дипломатическо ведомство. Белият дом единствено "споменава за някакви "разузнавателни данни", които нямало начин да представи, и което пък е съвсем нелепо, за "данни от социалните мрежи", посочва министерството в Москва.

"С други думи, вашингтонският режим (. . .) се базира на антируски измислици, събрани в интернет. Ясно е кой замърсява мрежата с подобни боклуци - същият този Вашингтон, а сигурно и Киев", гласи изводът на руските дипломати.

Външното министерство в Москва приканва САЩ, "преди да назначават "виновници", да отговорят на 10-те въпроса на руското министерство на отбраната и 22-та въпроса, зададени по линия на Росавиация" - федералната служба по гражданските въздушни превози.

"Успоредно с това САЩ все така подтикват Киев силово да потиска недоволството сред рускоезичното население" на Украйна, допълва ведомството. "Администрацията на Барак Обама носи своя дял от отговорността за вътрешния конфликт в Украйна и за тежките последици от него", заявява руската дипломация. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase