Марк Рюте. Снимка: Reuters

Външните министри от ЕС заплашиха днес Русия с по-тежки санкции заради Украйна, но тяхната реторика може да не бъде подкрепена с действията, съобщи Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд защити плановете да достави военен кораб на Русия въпреки призивите за европейско оръжейно ембарго срещу Москва заради боевете в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера, в навечерието на срещата за обсъждане на санкции срещу Москва, Оланд каза, че хеликоптероносачът "Мистрал" ще бъде доставен по план през октомври, но решението за доставката на втория кораб ще зависи от поведението на Русия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че макар и Берлин да е склонен да разговаря с Русия, Москва трябва да бъде накарана да промени курса чрез по-голям икономически натиск.

Колко строго ще отговори ЕС може да зависи от Холандия, която претърпя най-голяма загуба на човешки животи при катастрофата на самолета, движещ се от Амстердам за Куала Лумпур.

Отношението към Русия се промени драстично след свалянето на малайзийския самолет и ЕС трябва да окаже натиск на Москва да направи повече, за да успокои вълненията в Украйна, каза днес холандският премиер Марк Рюте.

Европейски длъжностни лица казаха, че холандците, които загубиха 193 граждани в катастрофата, имат моралното право да поискат по-строги санкции и други мерки срещу Русия от европейските си партньори.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase