Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко отхвърли твърдението на Русия, че украински изтребители е летял в близост до катастрофиралия малайзийски пътнически самолет миналата седмица и заяви, че украинските самолети в района са били на земята в момента на катастрофата, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Още по темата

В отговор на изявление на руското министерство на отбраната по-рано днес, че украински боен самолет е летял на 3 до 5 км от малайзийския самолет по времето, когато е катастрофирал, Порошенко заяви по Си Ен Ен:

"Това не е вярно. Открити сме за всякакво разследване на самолетите ни. Когато руското министерство на отбраната прави такова изявление, то трябва да представи доказателства. Небето над Украйна се наблюдава от множество спътници и системи за ПВО. Всички знаят, че в момента на тази трагедия всички украински самолети в радиус от неколкостотин километра от мястото на катастрофата са били на земята".

Киев разполага със свидетелства, които дават отговор на въпроса кога, къде и как е станала катастрофата на малайзийския Боинг, съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Специалните служби на Украйна са готови да предадат всички материали на международните експерти, които разследват обстоятелствата около самолетната катастрофа, се казва в изявлението.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase