Снимка: Reuters

Украинският външен министър Павло Климкин и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обсъдиха в Брюксел перспективите за задълбочаване на отношенията на специално партньорство на Киев с алианса, предаде ИТАР-ТАСС.

"Министърът информира ръководителя на Северноатлантическия алианс за последните развития на събитията в Украйна и за  усилията на украинските власти за стабилизиране на ситуацията в източната част на страната", съобщи украинското външно министерство.

Климкин също така е осведомил Расмусен за резултатите на тристранните преговори между Украйна, ЕС и Русия по прилагането на споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС.

Държавното ръководство на Украйна изготвя своя стратегия за външната политика на страната, каза в интервю на руския вестник "Комерсант" Павло Климкин.

"Външнополитическите приоритети на Украйна са добре известни. Най-важният е европейската интеграция. Стратегията ще има за цел да определи мястото на Украйна на европейския континент и в икономически изменящия се свят", заяви украинският външен министър.

Климкин нарече "мит" евентуалното членство на страната в НАТО. "Позицията ни е, че този въпрос не е на дневен ред.

Ситуацията, разбира се, може да се промени. Например преди време Русия не беше член на БРИКС, а сега руският президент отива в Бразилия на среща на върха на този съюз", посочи той.

Климкин отбеляза, че темата за членство на Украйна в НАТО не се обсъжда, защото няма съответният консенсус в украинското общество и в политическото управление на страната.

"А докато няма такъв е невъзможно да си представим движение в тази посока", посочи той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase