Снимка: Reuters

Вратите на НАТО остават отворени за нови членове и няма държава извън пакта с право на вето върху разширяването. Това заяви пред журналисти генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен преди началото на днешната среща на външните министри от алианса в Брюксел, предаде БТА.

Той добави, че НАТО ще осигури допълнителна подкрепа на Грузия за сближаването й с пакта. Расмусен допълни, че предстоят интензивни разговори и с Черна гора. По неговите думи догодина предстои оценка дали към Тбилиси да бъде отправена покана за членство във военнополитическия съюз.

Политиката на отворените врати е исторически успех, тя донесе мир и сътрудничество в Европа, заяви Расмусен. По неговите думи тази политика е добра за присъединилите се към пакта страни и за самия алианс. Всяка държава, която се стреми към членство, ще бъде оценявана според заслугите. Ще продължим да подкрепяме желаещите "да преминат през вратата", добави генералният секретар. Той съобщи, че министрите днес ще обсъдят заплахите за сигурността в Източна Европа, Северна Африка, Близкия изток и готовността за отговор.

Агресията на Русия срещу Украйна доведе до прекратяване на практическото ни сътрудничество. Неприятно ми е да го кажа, но не виждаме Русия да се връща към изпълнение на международните си задължения, заяви Расмусен. Днес ще оценим и ще решим какво да правим нататък, добави той.

По неговите думи в украинската криза Русия е използвала нестандартни тактики, затова НАТО ще прецени как действа срещу новите видове заплахи. Расмусен отбеляза, че на заседанието ще бъде разгледан и въпросът за обособяването на доверителен фонд за Украйна в подкрепа на местните служби за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase