Снимка: Reuters

НАТО подготвя мерки, които биха помогнали на Украйна да се защити в конфликта си Русия. Алиансът трябва да се приспособи към факта, че Москва вече гледа на него като на противник, заяви в интервю генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс.

Киев обвинява Москва, че стои зад проруския бунт в Източна Украйна, където вчера сепаратистите свалиха транспортен самолет на украинската армия и убиха 49 украински войници.

Въпреки че НАТО даде ясно да се разбере, че няма планове за военна намеса в Украйна, алиансът изпрати изтребители и кораби в Източна Европа. Расмусен освен това каза, че военният съюз обмисля дългосрочни мерки за гарантиране на защитата на съюзниците си.

"Трябва да се адаптираме към факта, че Русия вече ни смята за свой противник", заяви той в интервю за вестник "Паис". Расмусен посочи, че НАТО подготвя пакет от помощ, който ще представи на външните министри на страните от пакта в края на месеца. Целта е да се помогне на Украйна да реформира своя отбранителен сектор и да модернизира въоръжените си сили.

Миналата седмица главнокомандващият на силите на НАТО каза, че алиансът и страните членки разглеждат молби от Украйна, вариращи от искания за помощ с комуникации и обучение до оръжия и смъртоносна военна помощ, отбелязва Ройтерс. Но вероятно помощта, която НАТО може да окаже, ще е по-скоро консултативна, а не със снаряжение, отбелязва Ройтерс. Въпреки това оказването на помощ на Украйна ще й помогне да участва в съвместни учения, а Расмусен не изключи възможността някой от членовете на НАТО да участва в маневри на украинска територия, отбелязва Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase